» Večeras počinje festival «Convivium Musicum»Kragujevac će naredna tri dana biti domaćin Drugog internacionalnog festivala kamerne muzike «Convivium Musicum» koji organizuje istoimeno udruženje građana uz podršku lokalne samouprave. Tim povodom danas je u zgradi Grada održana konferencija za medije.

Jako je teško organizovati festival u ovakvim uslovima kakvi vladaju danas. Zahvaljujem se gradu Kragujevcu koji je maksimalno izašao u susret i pomogao da se festival održi. Prošle godine na festivalu su učestvovali uglavnom ansambli sa gudačkim orkestrima, a ove godine smo se potrudili da program bude nešto drugačiji, slušaćemo ansamble koji se u koncertnim salama Srbije sreću veoma retko - vokalni kvartet, klavirski duo i duvački kvintet – kaže Filip Tomić, umetnički direktor festivala.

Svi koncerti biće održani u sali Prve kragujevačke gimnazije, od 20 časova.

Veliko mi je zadovoljstvo što će se narednih dana u Kragujevcu održavati jedan ovakav festival. Ono čemu mi težimo jeste da održimo sve postojeće festivale i da proširimo neke nove tradicije. Nadamo se da će u narednim godinama ovo postati tradicionalni festival koji će okupljati jednako kvalitetan broj izvođača. Ono što svi znamo je jedan grad bogat upravo onoliko koliko je bogat njegov kulturni sadržaj – kaže Boris Kovačević, član Gradskog veća za vanprivredne delatnosti.

Konferenciji je prisustvovala i Slavica Kominac, zamenik predsednika Skupštine grada koja je poželela organizatorima da festival traje i da postane jedna lepa muzička tradicija u gradu Kragujevcu poput OKTOH-a, Festivala umetničke harmonike, Festivala kamernih horova. Postojanjem FILUMA muzički život u gradu je postao bogatiji, a ova ideja potiče upravo od studenata sa ovog fakulteta.

Festival će biti otvoren večeras nastupom ansambla za ranu muziku «Kolegijum Vokale» iz Bidgošča. Za članove ovog ansambla, nakon konferencije za novinare, priređen je prijem u zgradi Grada. Reč je o ansamblu koji je osnovan 1992. godine. Na njegovom repertoaru nalaze se duhovne i svetovne kompozicije evropskih autora koji su stvarali između 13. i 17. veka. Koncert je realizovan u okviru saradnje bratskih gradova Bidgošča i Kragujevca.

Sviramo ranu muziku, renesansnog perioda, koja nije toliko popularna. U prvom delu koncerta izvešćemo dela poljskih autora iz 16. i 17. veka, dok ćemo u drugom delu izvoditi madrigale i šansone evropskih autora iz ovog perioda. Naš ansambl pripada jednom trendu u Evropi koji se može nazvati «istorijski utemeljenim izvođenjem muzike». Pozivam Kragujevčane da dođu večeras na naš koncert i upoznaju muziku koji mi negujemo – kaže Mihail Žilinski, umetnički rukovodilac ansambla.

01.04.2015. u 16:00
Naši sajtovi : lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe | Otkup automobila
 Kginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Beograd Stara Planina Vrnjačka Banja smeštaj Niš