» U Aleji mira zasađeno 70 jorgovanaU šumaričkoj Aleji mira, danas je zasađeno 70 sadnica jorgovana povodom obeležavanja 70. godišnjice oslobođenja Srbije od fašizma. Akciju je pokrenuo ruski pokret “Jorgovan pobede-jorgovan sećanja“ u saradnji sa srpskim pokretom “Srbija-zemlja jorgovana“ na čijem je čelu srpski patrijarh Irinej.

Jorgovane su u prisustvu članova Gradskog veća, Jasmine Predojević-Simović, Zorana Rajovića i članova delegacija gradova Moskve, Smolenska i Rževa, zasadili učenici Politehničke škole. Pored Kragujevca, bašte jorgovana zasađene su u Beogradu i Novom Sadu.

Politehnička škola ima Centar za ekološko obrazovanje učenika, zbog čega su se oni priključili ovoj akciji. Jorgovani predstavljaju simbol ljubavi, prijateljstva i mira između dve prijateljske zemlje, Rusije i Srbije – rekla je Jasmina Predojević Simović, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine, održivi razvoj i saradnju sa udruženjima.

Nadežda Mihajlovna Pronina, koordinator akcije “Jorgovan pobede-jorgovan sećanja“ kaže da je delegacija iz Rusije pre dve godine posadila 7 jorgovana u Kragujevcu kao simbol stradanja njegovih građana u Drugom svetskom ratu i tada su odlučili da u znak poštovanja prema kragujevačkim žrtvama u ovom parku zasade sukcesivno 7000 jorgovana. Ona se u ime ruske delegacije zahvalila domaćinima na srdačnom prijemu i izrazila zadovoljstvo što se i grad Kragujevac na ovaj način pridružio obeležavanju 70. godišnjice oslobođenja od fašizma.

21.10.2014. u 19:00
Naši sajtovi : lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe | Otkup automobila
 Kginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Beograd Stara Planina Vrnjačka Banja smeštaj Niš