» U sredu naglo zahlađenje i snegNaglo zahlađenje u sredu doneće i sneg, koji će na planinama usloviti stvaranje snežnog pokrivača. Niži predeli na sneg će čekati do druge polovine novembra, kažu meteorolozi koji prognoziraju da će nastupajuća zima biti hladnija i sa više snega nego prošla.

Sutrašnju maksimalnu dnevnu temperaturu od oko 20 stepeni, već u sredu zameniće jako zahlađenje. Nagli pad temperature osetiće prvo severni delovi, a do kraja dana zahvatiće i jug zemlje. Ovo zahlađenje doneće kišu i sneg na planinama, a na visinama iznad 1.000 metara će se formirati i snežni pokrivač od 10 do 40 centimetara, što su prvi znaci zime, kaže meteorolog Nedeljko Todorović.

Hladno, vetrovito i oblačno, uz sneg na planinama, bilo bi u sredu, četvrtak i petak s maksimalnim dnevnim temperaturama od -3 do plus tri na planinama, a u nižim predelima od 7 do 10 stepeni. Jedino će se na jugu u sredu još zadržati nešto toplije vreme sa temperaturom do 18 stepeni, dok će naredna dva dana i tamo temperatura pasti na deseti podeok.

U subotu se očekuje polako prestanak padavina, uz promenljivo oblačno i hladno vreme, a od nedelje ujutru se očekuje hladno sa slabim mrazom i temperaturom oko nule, ali tokom dana sunčano i malo toplije uz maksimalnu temperaturu od 12 do 15 stepeni.

Ovakve vremenske prilike karakteristične su za početak hladne polovine godine, koja traje od oktobra do marta i ovo jesu prvi znaci zime. Prvi sneg u nižim predelima može da se očekuje u novembru i to drugoj polovini meseca, a pratiće ga, svakako, jače zahlađenje. Poslednja nedelja novembra je uobičajeno vreme za prvi sneg u gradovima, ali ove godine možemo da ga očekujemo i malo ranije, kazao je Todorović.

Naglašavajući da nema pouzdane metodologije kojom može da se odredi kakva će biti nastupajuća zima, sagovornik kaže da se očekuje da će biti hladnija nego prošla, sa više kiše i snega.

20.10.2014. u 19:00

izvor: rtk.co.rs
Naši sajtovi : lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe | Otkup automobila
 Kginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Beograd Stara Planina Vrnjačka Banja smeštaj Niš