» Sećanje na streljanje Srba i Jevreja u KragujevcuU znak sećanja na streljanje Srba i Jevreja tokom nemačke odmazde 20. oktobra 1941. godine, danas su položeni venci na spomenik u Bagremaru. U ime grada Kragujevca venac je poližila Slavica Đorđević, pomoćnik gradonačelnika za oblast zaštite kulturne baštine i uređenje grada, predstavnici Društva srpsko jevrejskog prijateljstva u Kragujevcu, Spomen parka «21.oktobar», Mesne zajednice «Bagremar», SUBNOR-a i predstavnici gradskih odbora političkih partija.

Spomenik streljanim Srbima i Jevrijima, koji predstavlja kocku, pojam stabilnosti i postojanosti podignut je na mestu gde je na današnji dan 1941. godine u popodnevnim satima streljano 78 Srba i 37 Jevreja. Među njima je bilo muškaraca i žena, nacionalista, komunista, njihovih simpatizera i članova njihovih porodica.

Spomenik je podignut 1991. godine, obnovljen 2012. godine i simbolizuje trajnu uspomenu na povezanost Srba i Jevreja, u životu i smrti. Prigodan kulturno umetnički program priredili su učenici OŠ «Treći kragujevački bataljon».

20.10.2014. u 16:00
Naši sajtovi : berzavozila.com | lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe | Otkup automobila
 Kginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Auto oglasi, prodaja vozila, rezervnih delova i opreme | BerzaVozila.com Beograd Stara Planina Vrnjačka Banja smeštaj Niš