» Pravoslavni put ka blaženstvuU Eparhijskom domu sinoć je, u orgnaizaciji grada Kragujevca, u okviru Oktobarskih svečanosti, otvorena izložba ikona “Pravoslavni put ka blaženstvu“ kragujevačkog slikara Miomira Mikice Lukića. Izložbu je otvorila pomoćnik graonačelnika za oblast zaštite kulturne baštine i uređenje grada Kragujevca Slavica Đorđević koja je rekla da upravo ovakvi događaji i izložbe pokazuju poštovanje, pokazuju da se uvek podsećamo na kulturno i duhovno nasleđe koje čine identitet jednog naroda. “Kada govorimo o duhovnom nasleđu moramo reći da u sistemu hrišćanske kulture ikone zauzimaju jedinstveno mesto i svojom umetničkom i ideološkom stranom, ali bez obzira na svoju lepotu ona se nikada nije smatrala umetničkim delom. Ona je, pre svega, verski poučni tekst koji je pozvan da pomogne poimanju istine, kako je govorio Sv.Jovan Damaskin“, rekla je Slavica Đorđević. Prema njenim rečima za hrišćansku svest lepota nije cilj sama po sebi, pa je ikona samo obraz, znak, povod, jedan od puteva koji vode ka Bogu.

Izložba ikona Miomira Mikice Lukića je prilika da se shvati smisao ikone, njenog mesta, uloge i značenja. Sam autor, odlučujući da se posveti radu na pravoslavnim ikonama i motivima iz srpske istorije, odabrao je “put kojim se ređe ide“ usavršavajući do sada nepoznatu i veoma zahtevnu tehniku rada sa kamenom, peskom i sprej bojom, koju je sam osmislio želeći da stvori nešto što će ostati trajno. Lukić, u svom odabiru tehnike, koju je izdigao na nivo gotovo jedinstvenog pristupa u slikarstvu, otvorio je još jedan mogući put u svekolikom enformelu darujući sebe i sliku konzumentu kao originalni stvaralački produkt. Do sada je imao veliki broj samostalnih i grupnih izložbi a dobotnik je i mnogobrojnih nagrada.

U znak zahvalnosti gradu Kragujevcu, koji, kako je rekao, mu je omogućio da ikone izloži u svom gradu Miomir Lukić poklonio je lokalnog samoupravi ikonu Sv.Đorđa, zaštitnika našeg grada koji se obeležava i kao slava Kragujevca.

20.10.2014. u 15:00
Naši sajtovi : berzavozila.com | lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe | Otkup automobila
 Kginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Auto oglasi, prodaja vozila, rezervnih delova i opreme | BerzaVozila.com Beograd Stara Planina Vrnjačka Banja smeštaj Niš