» Prijem u Svečanom salonu Zgrade GradaJubilarni 10. Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala završava se danas. Tim povodom učesnike iz Bugarske, Mađarske, Poljske i Srbije, primili su u Svečanom salonu Zgrade grada, Saša Milenić, predsednik Skupštine grada Kragujevca i Dragoslav Milošević član GV za obrazovanje, kulturu i informisanje.

Horsko pevanje nesporna je tradicija u Kragujevcu, sve je veći broj horova i sve je veći broj jezika i zemalja koje učestvuju na ovom festivalu i moramo priznati da je grad Kragujevac ponosan što u vremenima već naveliko oglašene oskudice, kada kultura prva trpi, uspeva da podrži ovaj nivo kvaliteta muzičkog izvođenja, rekao je Saša Milenić.

Tokom petodnevnog trajanja festivala koncerti su se održavali na lokacijama primerenim za horsko izvođenje: Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, holu Druge kragujevačke gimnazije, galeriji Narodnog muzeja, Sabornoj crkvi, auli Opštinskog i Okružnog suda a po prvi put ove godine u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu i u banjskom parku u Aranđelovcu. «Jedno od specifičnosti festivala kamernih horova je u njegovoj sposobnosti da otkriva nove urbane prostore u kojima se mogu održavati kulturne manifestacije, a ja iskreno verujem da će i u budućnosti kada budemo imali završenu univerzalnu koncertnu dvoranu uprkos prednosti koju festival njome dobija, sačuvati lepu naviku da nas upoznaje sa mini urbanim prostorima u kojima je moguće osmisliti kulturu kao što se dešavalo i do sad», naveo je Milenić.

Opšta ocena domaćina i organizatora je da je 10. Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala uprkos lošim ekonomskim uslovima protekao uspešno. «Horovi koji su došli pokazali su bolji kvalitet nego što smo mogli da pretpostavimo po snimcima koje su nam poslali», istakao je Miloje Nikolić, umetnički direktor Festivala i izrazio nadu da će naredni 11. Festival kada će biti obeleženo 20 godina postojanja, nadoknaditi sve što je propušteno ove godine. Ovogodišnji festival završava se večeras koncertom od 21.00 sati u holu Druge kragujevačke gimnazije, gde će premijerno biti izvedena dela koja su umetnici pripremali u ateljeu tokom trajanja festivala.

23.08.2013. u 18:30
Naši sajtovi : lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe | Otkup automobila
 Kginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Beograd Stara Planina Vrnjačka Banja smeštaj Niš