» Gospojinske svečanosti 2013Bratstvo Sabornog hrama Šumadijske eparhije i ove godine povodom slave «Uspenja presvete Bogorodice» pod pokroviteljstvom grada Kragujevca i uz podršku Školske uprave Šumadije i Pomoravlja organizuje Gospojinske svečanosti. One se organizuju četvrti put sa ciljem da se predstavi i promoviše hrišćanska pravoslavna duhovnost i kultura. «Sveta liturgija je pre mnogo godina bila centar svih kulturnih, obrazovnih i prosvetnih dešavanja u ondašnjem društvu, mi tom društvu pripadamo i sebe smatramo baštinicima te pravoslavne hrišćanske duhovnosti. Od srednjeg veka pa do danas sve ono što je bilo najbolje iz oblasti umetnosti, graditeljstva i muzike pronalazilo je svoj puni smisao u svetoj liturgiji, što predstavlja osnovni koncept Gospojinskih svečanosti, objasnio je Zoran Vrbaški, predstavnik Eparhije Šumadijske predstavljajući javnosti program ove manifastacije.

Preko koncerata, izložbi, predstava, okruglih stolova želimo da ukažemo na vrednosti provoslavne hrišćanske duhovnosti i kulture jer smatramo da su prilično zanemarene, dodao je Vrbaški. Program počinje 21. avgusta izložbom fotografija pod nazivom «Majka hiljadu dece» posvećenoj Diani Budisavljević, ženi koja je tokom II svetskog rata sačuvala decu srpske, romske i jevrejske nacionalnosti od stradanja. Ovoj ženi biće posvećen i okrugli sto 5. septembra «Čin hrabrosti-sloboda ili nužnost» na kome će govoriti Vladika Jovan (Ćulibrk), akademik Vasilije Krestić, Leon Kojen i Saša Milenić. Centralna svečanost «Velikogospojinsko veče» biće održana 28. avgusta u porti Saborne crkve od 20.00 časova, gde će posle besede Saše Milenića, predsednika Skupštine grada, nastupati Jelena Tomašević, Bora Dugić, glumci Knjaževsko spskog teatra, KUD Smilje i KUD Djuriselo.

Koncert drevne srpske i balkanske vokalne muzike Braća Teofilović održaće 12. septembra u Eparhijskom centru u 20 sati, dok će monodrama Nebojše Dugalića «Ispovest Dimitrija Kramazova» biti izvedena 14. septembra u 20.00 sati u Knjaževsko srpskom teatru. Izložba akademskog slikara Zorana Kostića «Hilandar» biće postavljena 6. septembra, a izložba učeničkih radova «Bogorodičino kolo-venac hrišćanskih vrlina» 16. septembra u Eparhijskom centru. Govoreći o partnerstvu lokalne samouprave Saša Milenić predsednik Skupštine grada Kragujevca je rekao da su uz inicijativu Eparhije Šumadisjke, Gospojinske svečanosti jako ambiciozno osmišljene i iz godine u godinu njihov program je sve sadržajniji i profilisaniji. Njime se oplemenjuje i obogaćuje kulturni život grada Kragujevca, ali i Šumadije u celini, jer je jedna od crta ovog ambicioznog programa je da Gospojinske svečanosti postanu šumadijska manifestacija. Termin održavanja manifestacije od Velike do Male Gospojine, oslonjen je na naredne manifestacije kulturnih događaja u Kragujevcu, jer se 21. septembra obeležava međunarodni dan mira, kojim počinje program Oktobarskih svečanosti, naveo je Milenić. Inače, ove godine po prvi put, grad Kragujevac finansira putovanje učenika osnovnih i srednjih škola, dobitnika nagrada likovnog konkursa sa prošlogodišnjih Gospojinskih svečanosti na Hilandar i manastira oko Svete Gore.

19.08.2013. u 20:00
Naši sajtovi : berzavozila.com | lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe | Otkup automobila
 Kginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Auto oglasi, prodaja vozila, rezervnih delova i opreme | BerzaVozila.com Beograd Stara Planina Vrnjačka Banja smeštaj Niš