» Rita Kinka oduševila publikuRita Kinka, pijanistkinja koja je 91. godine u Briselu proglašena za ženu Evrope kao najbolja izvođačica ozbiljne muzike, nastupila je u sali Prve kragujevačke gimnazije. Umetnica iz Subotice, srpska pijanistkinja i pedagog mađarskog porekla, već je nastupala pred kragujevačkom publikom.

Ovoga puta koncert je počeo sa malim zakašnjenjem zbog iznenadnih problema sa električnom energijom u sali Gimnazije, ali to nije omelo ovu vrhunsku pijanistkinju da sa osmehom i u punoj koncentraciji stane pred publiku.

Počela je Mokranjčevim "Odjecima", a nastavila delima Debisija i Šumana.

Umetnica koja se školovala u Novom Sadu i Beogradu, godinu dana provela na njujorškom Džulijardu, a četiri godine živela i nastupala u Nemačkoj, kaže da je najbolje - kod kuće.

Rita Kinka klavir je zavolela "na prvi zvuk" još kao dvogodišnja devojčica, a prva asocijacija na muziku za nju je bilo dobovanje kapi vode iz pokvarene česme.

Od tada, nije se odvajala od klavira zahvaljujući kome je obišla ceo svet.

Kragujevačka publika zna da ceni vrhunsko izvođaštvo.

Nagradila je virtuoznu tehniku, koloristički duh, ali i mogućnost da se dosegne krajnja svrsishodnost dela.

Sve to odlikuje pijanističko umeće Rite Kinke.

13.05.2012. u 15:00

izvor: rtk.co.rs
Naši sajtovi : berzavozila.com | lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe | Otkup automobila
 Kginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Auto oglasi, prodaja vozila, rezervnih delova i opreme | BerzaVozila.com Beograd Stara Planina Vrnjačka Banja smeštaj Niš