» Pristup fondovima EU za RomeU zgradi grada danas je za predstavnike lokalnih samouprava iz regiona centralne Srbije i nevladinih romskih organizacija održan okrugli sto povodom druge faze programa “Pristup fondovima Evropske unije za Rome“ u organizaciji Grupe 484, Evropskog pokreta u Srbiji i Romskog centra za razvoj demokratije.

Cilj projekta je povećanje mogućnosti državnih institucija, lokalne samouprave i civilnog društva da konkurišu za raspoloživa sredstva Evropske unije, u skladu sa politikama inkluzije Roma u kontekstu najprioritetnijih problema Dekade Roma a to su oblasti obrazovanja, zapošjavanja, zdravstvene zaštite i društvene inkluzije. Projekat se temelji na osnaživanju Roma i njihovom učešću u svim fazama projekta, ali i u projektnim ciklusima Evropske unije – izjavio je Željko Vujković, predstavnik Evropskog pokreta u Srbiji.

Na održanom okruglom stolu bliže je predstavljen sam projekat i koncept rada mentorskog tima koji je uspostavljen kroz pojekat i koji će zajedno sa predstavnicima lokalnih samouprava i civilnim organizacijama kao potrencijalnim korisnicima evropskih fondova raditi na razvijanju projekta usmerenih ka poboljšanju društvenog položaja romske populacije.

Program je pokrenut da bi se osnažio kapacitet romskog civilnog sektora i lokalnog društva za apliciranje za sredstva iz evropskih fondova. Nakon današnje obuke na radionici svaki potencijalni aplikant će dobiti mogućnost pripreme jednog predlog projekta koji će u narednih mesec dana biti usmeren prema postojećim fondovima Evropske unije – istakao je Božidar Nikolić, mentor na projektu Pristup fondovima EU za Rome.

Projkat je usmeren i za romski civilni sektor i za lokalne samouprave, te predstavlja priliku za partnersku izradu projektnih predloga nakon prepoznavanja i utvrđivanja specifičnih pitanja za romske zajednice. O aktivnostima i programima u pravnim i političkim okvirima lokalne strategije Roma grada Kragujevca govorila je Vesna Dimitrijević načelnica odeljenja za socijalnu zaštitu, dok je ispred Kancelarije za romska pitanja o aktivnostima i programima na teritoriji grada Kragujevca od početka Dekade Roma govorio Zoran Pavlović, koordinator za romska pitanja.

03.04.2012. u 13:00
Naši sajtovi : berzavozila.com | lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe | Otkup automobila
 Kginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Auto oglasi, prodaja vozila, rezervnih delova i opreme | BerzaVozila.com Beograd Stara Planina Vrnjačka Banja smeštaj Niš