» Misterije starih grobnicaGranice jame, u kojoj je nedavno otkriveno 27 ljudskih kostiju i ličnih predmeta streljanih na samom kraju Drugog svetskog rata u Kragujevcu, nisu konačne jer veštaci procenjuju da ima još skeleta, izjavila je vršilac dužnosti predsednika Višeg suda u Kragujevcu Zorica Đurić.

Kosturi su pronađeni, u krugu fabrike "Fiat automobili Srbija", nekadašnje "Zastave", prilikom mašinskog iskopavanju kanala za kišnu kanalizaciju sa južne strane napuštene akumulatorske stanice koja je decenijama električnom energijom snabdevala delove fabrike, rekla je Đurić.

Ona je navela da se u izveštaju veštaka Marije Đurić i Andreja Starovića, podseća da je severno od te stanice, na 200 metara udaljenosti, 1978. godine otkrivena jama sa 400 ljudskih skeleta.

"Nalaz veštaka pokazuje da upravo ispod te akumulatorske stanice postoji još kostiju, zbog čega predlažu da ne otpočnu radovi na toj lokaciji koji su planirani za proleće", rekla je Đurić.

Ona je naglasila da je od nedavno otkrivenih 27 ljudskih skeleta, pol identifikovan kod 16 lica, te da je reč o pet žena i 11 muškaraca, među kojima je i jedan najverovatnije sedamnaestogodišnjak.

"Uzrasna dob za skelete kreće se od 20 do 35 godina, a u pojedinim slučajevima su postavljene granice tri do pet godina više ili manje, jer nije moglo pouzdano da se utvrdi, dok za neke osobe nije bilo mogućnosti identifikacije u ovom trenutku", rekla je Đurićeva.

Ona je naglasila da izveštaj veštaka pokazuje da mesto gde su streljani je i mesto gde su sahranjeni, a da je reč o egzekuciji upućuju na to puščani mitraljeski meci koji su, takođe pronađeni sa ljudskim kostima.

"Pronađeni su i predmeti koji su pripadali streljanim kao što su dugmad, ostaci novčanika, češljevi, u jednom slučaju i prsten od plemenitog metala, delovi obuće, ogledalca. Pojedini predmeti su prilično očuvani, tako da omogućavaju izvesnu identifikaciju", rekla je Đurić.

Ona je dodala da je u jednom novčaniku pronađen papir na kojem piše Jovanov, ali da se ne može pouzdano reći da li se radi o ličnom dokumentu ili papiru iz novčanika.

Sudija Đurić kaže da se dobijanjem nalaza i mišljenja veštaka završava nadležnost Višeg suda u otkrivanju te jame sa ljudskim kostima, i da se oni još uvek nalaze na Institutu Medicinskog fakulteta u Beogradu.

"Jedna detaljna DNK analiza mogla bi da utvrdi o kojim osobama je reč, i smatram da bi takav apel trebalo da potekne od lokalne samouprave i istoričara, ali i od porodica koje imaju podatke da je neko od njihovih upravo tu streljan, jer, su pored jame pronađeni i ostaci voštanih sveća", kazala je ona.

Istoričar i kustos spomen-muzeja "21. oktobar" koji se bavi šumaričkom tragedijom, Staniša Brkić kaže u izjavi Tanjugu da članovi porodica čiji su skeleti pronađeni u fabrici automobila nemaju pravu adresu kome da se jave.

"Po mom mišljenju Kragujevac je dužan da formira jedan Dokumentacioni centar, koji bi se bavio ne samo ovim slučajem, nego svim streljanima i kako bi se popisali svi stradali Kragujevčani tokom rata, počev od 6. aprila pa do poslednjeg, koji je streljan i posle rata", kaže Brkić.

Ocenjujući da su to srpske žrtve i da je red da budu popisane i da se znaju njihova imena, Brkić kaže i da je civilizacijska norma da se znaju imena streljanih.

Prema njegovim rečima, otkriven skelet mlađeg muškarca u blizini akumulatorske stanice, možda bi mogao biti leš dečaka iz Batočine i učenika gimnazije u Kragujevcu Živorada Kovanovića.

"Ne znam da li je to skelet tog dečaka, ali priča o tom batočinskom dečaku koji je streljan u Kragujevcu postoji, radi se o učeniku gimnazije koji je sa 15 ili 16 godina ubijen, pošto je prethodno bio proglašen izdajnikom od strane svojih školskih drugova", navodi Brkić.

On dodaje da je Živorad Kovanović poticao iz imućnije porodice i da je, po svemu, bio superiorniji od svoje generacije, kao i da nije pripadao skojevskom pokretu već se šegačio na njihov račun što ga je i koštalo glave.

Njegova majka, Divna Kovanović, dodaje Brkić, tokom rata spasla je dve Jevrejke u svojoj kući, a postoji priča da je zbog sina koji je bio u zatvoru, stigla do Moše Pijade koji joj je napisao da se njen sin pusti, ali kada je sutradan stigla već je bilo kasno jer je streljan u noći 30. marta 1945. godine.

Sestra Živorada Kovanovića živi u Beogradu i potrebno je uraditi DNK analizu, da bi se znalo da li je reč o tom dečaku, jer je on streljan 1945. godine, a izveštaj veštaka ukazuje da se nedavno pronađeni ljudski skeleti mogu povezati sa događajima iz Drugog svetskog rata, naročito iz 1944. godine, odnosno masovnim streljanjima na samom kraju rata.

10.03.2012. u 14:00

izvor: rtk.co.rs
Naši sajtovi : lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe | Otkup automobila
 Kginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Beograd Stara Planina Vrnjačka Banja smeštaj Niš