» Počela isporuka veštačkog đubrivaNa skladištu isporučioca STR “Šumadija kop“ u Desimirovcu danas je počela raspodela mineralnog đubriva za prolećnu prihranu ratarskih kultura. Direkcija za robne rezerve je sredstvima iz gradskog budžeta obezbedila 450 tona amonijum nitrata, koji će u narednih nedelju dana biti isporučeni individulanim poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije grada Kragujevca i Centru za strna žita.

Pravo na preuzimanje mineralnog đubriva ostvarilo je 387 poljoprivrednih proizvođača i oni će za hektar površine zasejane strnim žitom dobiti po 180 kg đubriva. Veliko interesovanje poljoprivrednika, Snežana Živanović Katić, pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu, objasnila je veoma povoljnim paritetima koje je Grad Kragujevac ove godine ponudio. Svake godine subvencije Grada su bile od 10 do 20 odsto, a ove godine smo imajući u vidu tešku situaciju i nedostatak novca koji muči poljoprivrednike, odlučili da subvencioniramo sa preko 30 odsto, tako što će proizvođači za 1 kg djubriva vratiti 1,7 kg merkantilne pšenice i to iz roda 2013. godine, rekla je Živanović-Katić. Ona je dodala da je ovaj paritet za naturalnu razmenu utvrđen u trenutku kada je realan tržišni odnos 1 kg đubriva za 2,25 kg pšenice.

Zbog ogromnog interesovanja proizvođača i ograničene količine raspoloživog đubriva, Direkcija je bila prinuđena da obećanu količinu od 200 kg po hektaru zasejane površine smanji na 180 kg po ha, što je prema proceni stručnjaka dovoljno za prihranu na našem području. Razlog zašto nismo mogli da obezbedimo više su, velika dugovanja Direkciji za robne rezerve, koja u ovom trenutku iznose 4.680 tona nevraćene merkantilne pšenice, istakao je Zoran Kostadinović direktor Direkcije, i izrazio žaljenje što zbog toga nije moglo da se izadje u susret iskazanim potrebama poljoprivrednih proizvođača koji su imali uslove za dobijanje đubriva.

05.03.2012. u 13:00
Naši sajtovi : berzavozila.com | lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe | Otkup automobila
 Kginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Auto oglasi, prodaja vozila, rezervnih delova i opreme | BerzaVozila.com Beograd Stara Planina Vrnjačka Banja smeštaj Niš