» Gradonačelnik Stevanović na štandu Fiata u ŽeneviU utorak 6. marta, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, prisustvovaće u Ženevi, na Međunarodnom salonu automobila, svetskoj premijeri novog modela Fiat 500 L čija serijska proizvodnja uskoro počinje u Kragujevcu. Iako je na 82. Salonu automobila najavljeno 140 evropskih i svetskih premijera, našu pažnju svakako najviše će privući Fiat 500 koji će prvi put uživo moći da se vidi sutra. Fiat L će se proizvoditi u novoj fabrici u Kragujevcu na osnovu ugovora o zajedničkom ulaganju koji su 2008. godine potpisali Grupacija Fiat automobili i Vlada Republike Srbije.

Nakon promocije u Ženevi, projekat Fiat automobili Srbija, 15. marta ulazi u fazu probne serijske proizvodnje. To će, da podsetimo, biti prvi srpski proizvod jer će se ključne komponete, čak 80 odsto, proizvoditi u fabrikama u Srbiji.

Skraćenica "L" iz naziva "500 L" potiče od reči "lardž" (veliki), što znači da je reč o produženoj i povećanoj verziji modela "500". Reč je, inače, o vozilu sa pet sedišta, dužine 4,14 metara, širine 1,78 i visine 1,66 metara. Po karakteristikama kabine, kako piše italijanska štampa, podseća na model "600" i reč je o malom kompaktnom višenamenskom vozilu.

Od izvoza tog automobila, čija serijska proizvodnja u Kragujevcu počinje polovinom maja, već u sledećoj godini Srbija će ostvariti prihod od milijardu 300 miliona evra. Imajući u vidu da je prošle godine izvoz bio nešto preko osam milijardi, jasno je da je to šestina kompletnog izvoza.

05.03.2012. u 12:00
Naši sajtovi : berzavozila.com | lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe | Otkup automobila
 Kginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Auto oglasi, prodaja vozila, rezervnih delova i opreme | BerzaVozila.com Beograd Stara Planina Vrnjačka Banja smeštaj Niš