» Ravnomerni regionalni razvojKonkurentnost privrede Srbije, geoprostorne determinante društveno – ekonomskog razvoja, pravno – institucionalni okviri ekonomskog razvoja Šumadije, ali i planovi integriteta kao novi pristup suzbijanju korupcije samo su neke od tema o kojima se danas razgovaralo na međunarodnoj naučnoj koferenciji posvećenoj Društveno – ekonomskom razvoju Srbije sa akcentom na Kragujevac i Šumadiju.

Danas, u svetlu ekonomske krize, svesni smo činjenice da procesi tranzicije nisu dali očekivane rezultate u Srbiji. Uvoz jača a slabi izvoz, jer naši proizvodi nisu konkurentni na stranom tžištu, a prihod od izvoza ne pokriva ni 30 posto bruto društvenog proizvoda. Srbija sa Bosnom i Hercegovinom, prema proceni svetskog ekonomskog foruma najmanje su konkurentne privrede u regionu. U rangu koji čine 142 zemlje, po efikasnosti tržišta roba Srbija zauzima 132 mesto, a po efikasnosti tržišta rada 112. Po poslovnoj inventivnosti nalazimo se na 130 mestu. Što se tiče svetske ekonomske banke u kategoriji 183 zemlje, po lakoći poslovanja Srbija se svrstala na 89 mesto.

Šta učiniti da se poveća konkurentnost jedno je od pitanja na koje su ugledni naučnici i profesori pokušali da daju predloge u okviru dvodnevene međunarodne konferencije, koju je u Kragujevcu organizovao Centar za strateška istraživanja nacionalne bezbenosti iz Beograda.

Rešenje je, pored ostalog, u ravnomernom regionalnom razvoju jer neuravnoteženi razvoj dovodi do migracija i koncentracije stanovništva u većim gradovima u Novom Sadu, Nišu, Beogradu i Kragujevcu, dok na drugoj strani manje sredine i seoska područja ostaju prazna. Samo se u Beograd godišnje doseli 30 000 stanovnika iz raznih krajeva Srbije. U ekonomskom razvoju Srbije značajnu ulogu imaju Šumadija , a samim tim i Kragujevac kao sedište Univerziteta sa oko 1000 zaposlenih i 18 000 studenata.

Dolaskom Fiata, u Kragujevcu se grade novi pogoni, instalira sofisticirana tehnologija, razvijaju tehnološke infrastrukture, prenose savremene veštine upravljanja i privlače proizvođači auto delova. Ovaj grad i region, pokazalo se, sposoban je da aposrbuje tako veliku investiciju koja će pored ostalog novim zapošljavanjem mladih stručnih kadrova sprečiti odliv mozgova.

U cilju definisanja novog modela privrednog razvoja, sva autorska izlaganja sa dvodnevne međunarodne konferencije biće objavljena u Zborniku radova čija se promocija, prema rečima organizatora, može očekivati već u aprilu mesecu.

25.02.2012. u 20:00

izvor: rtk.co.rs
Naši sajtovi : berzavozila.com | lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe | Otkup automobila
 Kginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Auto oglasi, prodaja vozila, rezervnih delova i opreme | BerzaVozila.com Beograd Stara Planina Vrnjačka Banja smeštaj Niš