» Društveno – ekonomski razvoj SrbijeU organizaciji Centra za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti iz Beograda i lokalne samouprave, u Kragujevcu je počela dvodnevna međunarodna konferencija posvećena Društveno – ekonomskom razvoju Srbije sa akcentom na Kragujevac i Šumadiju, kojoj je pored brojnih učesnika i gostiju prisustvovao i Njegovo preosveštenstvo Episkop šumadijski Jovan.

Društveni i idejni okvir moderniteta podrazumeva tesnu vezu politike i odlučivanja s jedne i teorijske racionalnosti i nauke s druge strane. Lokalna samouprava u Kragujevcu ne samo da uvažava promišljanja i iskustva naučnog istraživanja, već pokušava i da ih primeni – rekao je pozdravaljajući prisutne Saša Milenić predsednik Skupštine grada. Organizacijom ovakvih skupova želimo da demonstriramo spremnost da uvažimo naučnu misao i da ličnim primerom ohrabrimo ukupan politički život na tu vrednosnu orijentaciju.

Centar za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti, u proteklih sedam godina organizovao je 50 – tak konferencija, od kojih su dve trećine bile međunarodnog karaktera – rekao je direktor Centra prof. Dr Slobodan Nešković. Najviše smo sarađivali sa ovom lokalnom zajednicom. U okviru projekata kojima se bavimo učestvujemo u koncipiranju strateških dokumenata koji nedostaju našoj zemlji, a jedan od njih je strategija nacionalnih interesa Srbije. Država, prema rečima Neškovića mora što pre da usvoji takav dokument koji je putokaz za dalji razvoj. Na tom poslu okupili smo 450 najumnijih ljudi, akademike, angažovali univerzitetske profesore i naučnike iz okruženja.

Govoreći o poboljšanju poslovne klime, Dejan Radulović pomoćnik ministra za ekonomiju i regionalni razvoj je istakao da je u proteklih pet godina Srbija uradila odličan posao na privlačenju stranih i domaćih direktnih investicija. Privučeno je više od 12 milijardi dolara. Tu svakako prednjači Kragujevac, sa Fiatom i industrijskom zonom, koji je postao jedan od najvažnijih industrijskih centara u našoj zemlji. Grad ima izvozno orijentisanu privredu i konkurentnu radnu snagu koji svoju šansu vide u sopstvenom gradu.

O menadžerskom pristupu investicijama kao osnovi razvoja Kragujevca govorio je Nebojša Vasiljević glan Gradskog veća za investicije i razvoj gradskih resursa. Funkcija razvoja je kapitalna za svaku sredinu, a ključ svega je menadžerski pristup, jer se ništa što se tiče investicija ne rešava samo od sebe. Neophodno je oformiti sistem i opredeliti strategiju za komunikaciju sa investitorima jer je to posao koji traje godinu, dve ili tri. Valrozacija našeg rada su novi radni prostori, nova radna mesta, stanovi i brojne investicije koje nastavljaju da žive kao sistem u Kragujevcu.

Neophodnost definisanja novog modela privrednog razvoja Srbije, Nauka i obrazovanje u kontekstu društveno – ekonomskog razvoja Srbije, Srbija između nacionalnog interesa i međunarodne politike, samo su neke od tema o kojima su govorili prof. Dr Petar Veselinović sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, prof. Dr Slavko Karavidić Visoka škola PEP Beograd i prof dr Slobodan Nešković Univerzitet Privredna akademija Novi Sad.

24.02.2012. u 13:00
Naši sajtovi : berzavozila.com | lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe | Otkup automobila
 Kginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Auto oglasi, prodaja vozila, rezervnih delova i opreme | BerzaVozila.com Beograd Stara Planina Vrnjačka Banja smeštaj Niš