» Jovović večeras na Južnom poluMeđunarodna ekspedicija koja je 1. januara krenula osvajanje Južnog pola, stiže večeras na cilj, javio je kragujevački alpinista Dragan Jovović, jedini učesnik tog pohoda iz Srbije. On je rekao da se dozazak na najjužniju tačku planete, očekuje večeras između 19:30 i 21 sat po našem vremenu.

Do sada su samo četiri Srbina pokušala da osvoje Južni pol, ali bez uspeha, a Jovović će biti prvi Srbin koji je stigao do najjužnije tačke planete gde će pobosti zastave Srbije i grada Kragujevca.

Prema njegovim navodima, članovi ekspedicije stižu na cilj, nakon mukotrpnog puta u ekstremnim vremenskim uslovima sa temperaturom vazduha koja je u pojasu oko Južnog pola pala na minus 60 stepeni.

Velika međunarodna ekspedicija krenula je iz čileanskog grada Punta Arenas, odakle je avionom doletela do Patriot Hilsa, iz koga je na skijama krenula u pohod dug 106 kilometara do Južnog pola.

U ekspediciji nije bilo nosača opreme, a alpinisti su sami vuku sanke i opremu tešku po 50 kilograma i postavljali logore.

15.01.2012. u 17:00

izvor: rtk.co.rs
Naši sajtovi : lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe | Otkup automobila
 Kginfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Beograd Stara Planina Vrnjačka Banja smeštaj Niš